Kinder Surprise-eieren die in een aantal Europese landen voor salmonella-infecties hebben gezorgd, zijn het bewijs dat de controle op voedselveiligheid faalt, stelt Foodwatch. De belangenorganisatie noemt het een "voedselschandaal" en wil dat het voedingssysteem verbetert.
Het duurt te lang voordat bedrijven reageren op mogelijke gevaren, zegt Foodwatch. Producten worden pas teruggeroepen als ze al geconsumeerd zijn en als het dus te laat is. Consumenten worden daardoor blootgesteld aan het risico om besmette producten te eten.
In verschillende Europese landen zijn mensen ziek geworden na het eten van producten die afkomstig zijn uit de Belgische fabriek waar ook Kinder Surprise-eieren worden gemaakt. Fabrikant Ferrero maakte woensdag bekend de desbetreffende producten in Nederland uit de schappen te halen.
Het is nog niet duidelijk of in ons land salmonella-infecties zijn ontstaan door de chocola. Wel heeft het RIVM twee meldingen gekregen van kinderen die in februari ziek zijn geworden door de salmonella-bacterie.
Door: ANP