Meisjes die in de gesloten jeugdzorg zitten worden onder druk gezet om anticonceptie te nemen. Niet alleen werd anticonceptie opgelegd bij binnenkomst van de instelling, maar het werd ook als voorwaarde gesteld om op verlof te mogen. Dat meldt het onderzoeksjournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV na gesprekken met oud-medewerkers en met vrouwen die opgenomen zijn geweest. Deskundigen zeggen dat het voorschrijven van anticonceptie onder dwang wettelijk niet mag.
In de gesloten jeugdzorg, ook wel JeugdzorgPlus, komen kinderen terecht die zonder behandeling een risico zijn voor zichzelf of hun omgeving, onder andere door huiselijk geweld of seksueel misbruik. Tienermeisjes, van wie soms de lichamelijke integriteit al vaker is geschonden, worden gedwongen tot het nemen van anticonceptie.
Volgens Andre den Exter, Universitair hoofddocent Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law mogen jeugdzorginstellingen niet zelf verplichte anticonceptie opleggen. "Zonder een uitspraak van de rechter kan geen aanspraak worden gedaan op de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)", aldus Den Exter. "Het is de meest vergaande beslissing die je kan nemen, dus moet de rechter er echt van overtuigd zijn dat er geen andere mogelijkheid is. Als dat niet gebeurt, dan is het illegaal en een inbreuk op de lichamelijke integriteit."
Door: ANP