Geldstress? Stop met lezen over duurdere boodschappen

11 August 2022, 13:03 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Het is begrijpelijk dat meer mensen aankloppen bij de huisarts met geldstress, zegt financieel psycholoog Anne Abbenes. "De huidige inflatie treft meer mensen tegelijkertijd." Inflatie hoeft niet eens daadwerkelijk voelbaar te zijn in de portemonnee, zegt ze. Ook door er veel over te lezen in de media kan stress opkomen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) signaleert de afgelopen jaren sowieso meer mensen met geldzorgen in de spreekkamer. Dat is door de huidige inflatie "zeker niet minder geworden", bevestigt een woordvoerster van de LHV berichtgeving van het AD. De inkomensverschillen in Nederland zijn de afgelopen tien jaar steeds meer toegenomen en "huisartsen merken dat regelmatig bij patiënten".

Financiële stress kan leiden tot allerlei klachten, mentaal en fysiek. "Daarom hebben huisartsen meer tijd nodig om in gesprek met een patiënt uit te vinden waar de gezondheidsproblemen vandaan komen. Om te voorkomen dat je een medische oplossing zoekt voor een ander probleem", zegt de LHV-woordvoerster.

Ook Abbenes merkt dat de verschillende klachten lastig kunnen zijn voor de huisarts om te herkennen. "Stress door dreigend geldgebrek heeft bij elk mens een andere uitwerking." Volgens de psycholoog ontstaat de relatie met geld al in de jeugd, "afhankelijk van de cultuur waarin we opgroeien en hoe onze ouders omgaan met geld". Dit stuurt onbewust het gedrag, bijvoorbeeld of iemand veel gaat sparen of meer geld uitgeeft.

Geldzorgen kunnen bovendien bij allerlei levensgebeurtenissen bovenkomen. "Bij een scheiding, een overlijden van iemand, en ook bij een maatschappelijke gebeurtenis zoals inflatie", legt Abbenes uit. "Het heeft te maken met onzekerheid, je weet niet wat je te wachten staat."

De LHV deelde in maart nog informatie met huisartsen over het signaleren van mensen met geldzorgen in het spreekuur. Huisartsen kunnen de patiënten bijvoorbeeld doorverwijzen naar de gemeenten. Die kunnen inwoners met financiële problemen helpen.


Door: ANP