'Gevangenisbewakers voelen zich gestrest en onveilig'

10 December 2020, 08:46 uur
Landelijk
mainImage

Gevangenispersoneel gaat gebukt onder een hoge werkdruk en voelt zich vaak onveilig. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een enquête van de SP-fractie in de Tweede Kamer onder gevangenispersoneel, waarop 441 reacties binnenkwamen.

De enquête werd ruim tien jaar geleden ook gehouden, toen de sluiting van acht gevangenissen werd aangekondigd. Na een toename in de jaren negentig liep het aantal gedetineerden terug, met leegstand van cellen en personeelsverloop tot gevolg. Het achterblijvende personeel klaagde ook toen over werkdruk en onveiligheid.

Onder het huidige kabinet gingen nog eens vier locaties dicht, maar inmiddels stijgt het aantal gedetineerden weer licht. "Schrikbarend is dat veel problemen van nu dezelfde zijn van tien jaar geleden", zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. "Veel jong en gekwalificeerd personeel is vertrokken. Het gebruik van de meerpersoonscel is structureel geworden, terwijl die alleen met minimaal twee personeelsleden tegelijk mag worden geopend. Dat personeel is er vaak niet, zeker niet 's nachts. Hier wreekt zich het jojobeleid van het afgelopen decennium."


Door: ANP