mainImage

GGD'en: geen voorrang zorg- en onderwijspersoneel

17 september 2020, 17:21 uur
Landelijk

GGD'en vinden dat het Nederlandse testbeleid op de schop moet. Ze zien er volgens Trouw niets in om in de teststraten voorrang te geven aan zorg- en onderwijspersoneel, zoals de politiek wil. Voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD-GHOR schrijft in een brief aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat een voorrangssysteem onder de huidige omstandigheden ‘schuurt’ met het gericht aanpakken van clusters van virusuitbraken.

De brief is niet openbaar gemaakt, maar in handen van de krant. Volgens Rouvoet moet vooral worden ingezet op het voorkomen van besmettingen. "Anders blijft het dweilen met de kraan open." Dat kan door lokaal, regionaal of landelijk nieuwe beperkingen op te leggen.

Coronaclusters worden opgespoord door de contacten van besmette personen te testen zodra zij symptomen krijgen. Vanwege het grote tekort aan laboratoriumcapaciteit vrezen de GGD’en dat de voorrangsregeling voor zorg en onderwijs, die De Jonge heeft aangekondigd, ten koste gaat van deze aanpak. Ze vinden de regeling "niet goed te combineren" met de krapte in de teststraat en de wachttijden voor andere groepen.


Door: ANP | Foto: ANP