GGD's vragen 600 miljoen per jaar voor nieuwe pandemieën

25 May 2021, 00:28 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Rouvoet

De GGD’s in Nederland vragen in een brief aan informateur Hamer een structurele investering van 600 miljoen euro per jaar van een volgend kabinet. Niet alleen omdat volgens voorzitter André Rouvoet decennialang financieel "uitgekleed" zijn, maar ook om toekomstige pandemieën of andere gezondheidscrises goed te kunnen bestrijden.

Daarvoor is een nieuwe, landelijk aangestuurde crisisorganisatie nodig, aldus het pleidooi van de GGD GHOR Nederland, de vereniging van de 25 regionale GGD-directeuren. 

Rouvoet zegt in de NRC dat de landelijke crisisstructuur, inclusief zijn GGD’s, "niet toegerust en voorbereid" waren op een pandemie. De regionaal georganiseerde GGD’s moesten vorig jaar plotseling een nationale crisis bestrijden en dat ging moeizaam. De GGD kreeg veel kritiek op de trage uitbreiding van de testcapaciteit en het al snel moeten stoppen van het volledige bron- en contactonderzoek.

Volgens Rouvoet misten zij door jarenlange bezuinigingen "robuustheid en het opschalingsvermogen". Desondanks klaarden de GGD’s volgens hem "een megaoperatie".