Ggz-instellingen moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor mensen op de wachtlijst. Dat zegt MIND-directeur Marjan ter Avest in de uitzending maandagavond van KRO-NCRV's Pointer over jongeren die wachten op hulp voor psychische klachten. Ook demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis erkent dat de instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg op dit moment onvoldoende hulp bieden aan mensen die dringend psychische hulp nodig hebben en lang op de wachtlijst staan.
Jongeren wachten soms tot wel twee jaar voordat ze ergens terecht kunnen met hun psychische klachten. In de tussentijd staan ze vaak met lege handen. Op dit moment hangt het er maar net vanaf welke psychische klachten je ervaart, in welke regio je woont en bij welke ggz-instelling je je aanmeldt, wil je in aanmerking komen voor steun tijdens het wachten.
Uit een peiling die Pointer in samenwerking met ggz-platform MIND heeft gedaan onder 437 respondenten uit hun achterban blijkt dat 50 procent van de mensen met ervaring in de ggz ooit is afgewezen voor behandeling. Dat zorgde volgens de respondenten onder andere voor nog langer wachten op hulp, het verlies van vertrouwen in de zorg, crisisopnamen, verergerende depressies en eetstoornissen en zelfmoordpogingen.
Door: ANP