Kunnen luchtreinigers in klaslokalen coronabesmettingen voorkomen? Een grootschalig onderzoek in vijfhonderd Nederlandse en Belgische schoolklassen moet daar uitsluitsel over geven. Het onderzoek is een samenwerking tussen hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven (TU/e), de Belgische viroloog Marc van Ranst (KU Leuven) en Leen Peeters van adviesbureau Th!nk-E. "Zo kunnen we schoolsluitingen in de toekomst mogelijk voorkomen", hoopt Blocken.
De onderzoekers gaan luchtzuiveringsapparaten van meer dan tien fabrikanten uittesten, op in totaal honderd basisscholen. Per school worden vijf lokalen met dit soort apparatuur uitgerust. Kindcentrum De Kiezel in Best was vrijdag de eerste school in Nederland waar het installatiewerk begon.
De schoolleiding van de deelnemende scholen gaat tot aan de zomervakantie alle coronabesmettingen bijhouden in deze klassen. Om een vergelijking mogelijk te maken, worden per school ook de besmettingen bijgehouden van vijf andere klassen waar de zogeheten air cleaners niet zijn geïnstalleerd. Voor directeur Marjolein van Lieshout van De Kiezel kost het geen extra moeite. "Bijhouden hoeveel kinderen afwezig zijn vanwege corona deden we toch al."
Naast de luchtreinigers gaan de onderzoekers speciale meetapparatuur installeren. Zo willen ze er onder meer achter komen hoeveel minuscule deeltjes (aerosolen) in de lucht zitten en hoe hoog de CO2-concentratie is. Ook temperatuur, luchtvochtigheid en de viruslading die in de lucht hangt worden gemeten. Voor de kinderen is daar allemaal niks van te merken.
Scholen hoeven niet te betalen voor deelname aan het project. Volgens de TU/e is er veel animo voor.
Hoogleraar Blocken kwam er eerder achter dat in binnensportcentra aerosolen onvoldoende worden afgevoerd als alleen wordt geventileerd. Luchtreiniging kan dan uitkomst bieden. Een zeer hoge ventilatiecapaciteit werkt op zich ook, maar dat heeft diverse nadelen. "Het betekent dat grote hoeveelheden koude buitenlucht steeds opnieuw opgewarmd moeten worden. Dat is met de huidige energieprijzen en in het kader van de klimaatverandering onverantwoord."
Blocken denkt dat de coronapandemie niet alleen bestreden kan worden door te sturen op gedrag van mensen. "Ik geloof dat juist ook technologische oplossingen kunnen bijdragen."
Door: ANP