Halfjaar corona-app: effectief, maar 4,7 miljoen downloads

10 April 2021, 10:10 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De app CoronaMelder is zaterdag precies een halfjaar in gebruik en heeft sindsdien duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in buurt zijn geweest van iemand met corona, terwijl zij vaak niet in beeld waren bij een GGD. In die zin is de applicatie dus effectief, stelden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eerder. Maar lang niet iedereen heeft de applicatie op zijn of haar smartphone geïnstalleerd.

CoronaMelder houdt in de gaten of gebruikers dicht bij andere mensen zijn geweest, zonder hun identiteit prijs te geven. Als zij vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen als zij langer dan een kwartier in hun buurt waren.

Miljoenen Nederlanders downloadden de app toen deze 10 oktober na een testperiode officieel in gebruik werd genomen. Maar na de beginperiode nam het aantal gebruikers slechts mondjesmaat toe. Volgens de laatste stand van donderdag hebben 4,7 miljoen mensen de app nu in gebruik. Dat komt neer op 27 procent van de bevolking, tegen 26 procent een maand eerder. Nog steeds heeft ongeveer driekwart van de Nederlanders de applicatie dus niet geïnstalleerd. Dat is te zien in alle leeftijdsgroepen, meldde de universiteit van Tilburg eerder.

Desalniettemin is de app effectief, concludeerden onderzoekers van de Erasmus Universiteit eind vorige maand. Bijna zes op de tien mensen die via de app hoorden dat ze in de buurt waren geweest van iemand met corona, waren niet benaderd door de GGD voor bron- en contactonderzoek. Tot nu toe hebben ongeveer 144.000 mensen zo'n melding gekregen. De afgelopen maand gaat het om zo'n 500 tot 800 meldingen per dag. Mensen die zich na zo'n melding laten testen, blijken ook significant vaker besmet te zijn dan de rest van de bevolking.

Na het krijgen van een waarschuwingssignaal geven mensen echter vaak geen gehoor aan het verzoek om zich te laten testen, merken de onderzoekers op. De helft maakt op dezelfde dag nog een afspraak, maar de rest dus niet. Ook de oproep om na een melding van de app thuis te blijven, wordt vaak niet opgevolgd.


Door: ANP