mainImage

Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op huid

18 oktober 2020, 11:17 uur
Landelijk

Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak geregeld de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.

Dat virus overleeft vijf keer zo lang op de huid van mensen als een griepvirus. Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de mensenhuid, een griepvirus 1,8 uur, staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal.

"De overlevingsduur van negen uur van SARS-CoV-2 op de huid van een mens laat het risico op contactoverdracht in vergelijking met het griepvirus toenemen, waardoor de pandemie wordt versneld", stellen de Japanse onderzoekers.

Zij onderzochten de overlevingsduur op de huid van mensen die kort daarvoor waren gestorven. Zowel het coronavirus als het griepvirus wordt binnen 15 seconden uitgeschakeld als ethanol wordt gebruikt, dat in handgels zit. Des te langer het nieuwe coronavirus op de huid in leven blijft, des te groter de kans op verspreiding, aldus de onderzoekers. "Handhygiëne kan dat risico verminderen", zeggen de wetenschappers.

De studie onderschrijft het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het geregeld en zorgvuldig wassen van de handen. Bijna 40 miljoen mensen wereldwijd zijn sinds de uitbraak in China eind vorig jaar met het coronavirus besmet.


Door: ANP | Foto: ANP