Dagblad010 | Helft FVD-kiezers: corona is complot
mainImage

Helft FVD-kiezers: corona is complot

27 februari 2021, 23:21 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

De helft van de mensen die op Forum voor Democratie (FVD) willen stemmen, denkt dat het coronavirus bewust is ontwikkeld om burgers wereldwijd te onderdrukken. 51 procent denkt dat corona een biologisch wapen is dat in een laboratorium is gefabriceerd. Dat komt naar voren uit onderzoek van Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur.

De opvattingen van FVD-kiezers over complottheoriën wijken behoorlijk af van die van de gemiddelde Nederlander en van stemmers op andere partijen. Ter vergelijking: onder alle Nederlanders gelooft 11 procent dat het virus bewust is ontwikkeld en 13 procent dat het een biologisch wapen is.

Volgens Ipsos-onderzoeker Sjoerd van Heck zijn de gematigde stemmers bij FVD verdwenen. "Het percentage complotdenkers is groter geworden. Omdat ze nu een kiezersgroep over hebben die hem no matter what trouw blijven. Dit is de harde kern die overblijft."

Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos tussen 17 februari en 23 februari onder een representatieve groep van 3009 stemgerechtigde Nederlanders.


Foto: ANP