Help er is een rattenplaag in Nederland

31 January 2024, 10:55 uur
Landelijk
mainImage
PR

Ratten behoren tot de familie Muridae, die meer dan 700 soorten omvat. Deze dieren hebben zich miljoenen jaren geleden ontwikkeld en zijn verspreid over de hele wereld. Ratten hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis, met name tijdens de verspreiding van ziekten. De meest beruchte hiervan is de Zwarte Dood in de 14e eeuw, waarbij ratten vaak (hoewel recentelijk enigszins betwist) als dragers van de vlooien die de pestbacterie verspreidden, werden beschouwd. Ratten zijn opportunistische eters en kunnen zich snel voortplanten, wat in sommige gebieden tot overlast en ecologische problemen heeft geleid. Ze worden vaak beschouwd als schadelijk voor gewassen, voorraden en infrastructuur.
 
In recente jaren is Nederland geconfronteerd met een toenemend probleem van rattenoverlast, een situatie die steeds zorgwekkender wordt. Diverse bronnen, waaronder de GGD en het Parool, melden een significante toename van ratten in verschillende steden. Daarnaast groeit de muis ook gestaag mee in de cijfers en wordt dit beestje ook flink bestreden door huishoudens. Zorg dus dat je een telefoonnummer van een goede bestrijder in je telefoon hebt staan om ratten en muizen te bestrijden.

Oorzaken van de toename
Deze toename kan toegeschreven worden aan verschillende factoren. Eén belangrijke oorzaak is de verandering in het gebruik van rattengif. Vanaf 1 januari 2023 mogen mensen niet langer zelf rattengif toepassen in hun huizen. Deze regelgeving is ingevoerd om roofvogels te beschermen die kunnen lijden onder het secundair vergiftigen via ratten. Deze beperking op het gebruik van gif zou kunnen leiden tot een groeiende rattenpopulatie.
 
Een andere factor is het mildere winterweer, waardoor de rattenpopulaties toenemen. Bovendien draagt het toegenomen voedselaanbod op straat bij aan de groei van de rattenpopulaties. Het feit dat mensen meer op straat eten en restjes achterlaten, vergemakkelijkt de overleving en reproductie van ratten. De uitbreiding van stedelijke gebieden en bouwactiviteiten kunnen ook bijdragen aan de toename van ratten. Dit komt omdat ratten zich verplaatsen en nieuwe leefgebieden zoeken als hun bestaande habitats worden verstoord.

Afsluitend: Er is ook een groeiende weerstand tegen pesticiden onder rattenpopulaties, waardoor de effectiviteit van bestrijdingsmethoden afneemt.
 
Deze factoren samen creëren een situatie waarin de rattenpopulaties in Nederland toenemen, wat leidt tot een groter probleem voor zowel de volksgezondheid als de leefbaarheid in stedelijke en landelijke gebieden.

Gevolgen en maatregelen
Deze toename van ratten is niet alleen een probleem voor de volksgezondheid, maar ook een stedelijk probleem dat de leefbaarheid in steden beïnvloedt. Ratten kunnen ziektes verspreiden en vormen een risico voor de hygiëne. De GGD en andere instanties houden de situatie nauwlettend in de gaten en er zijn inspanningen om de rattenpopulatie te controleren, maar het lijkt erop dat er nog geen effectieve en uniforme aanpak is gevonden die het probleem op nationaal niveau aanpakt.
 
Het is belangrijk dat burgers zich bewust zijn van het probleem en bijdragen aan het verminderen van voedselbronnen voor ratten. Dit kan door afval correct te beheren en voedselresten op straat te vermijden.
 
In de komende jaren zal Nederland mogelijk creatieve en duurzame oplossingen moeten vinden om ratten te bestrijden en deze groeiende populatie en de daarmee gepaard gaande risico's effectief te beheren.