Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vindt het een "klap in het gezicht van de nabestaanden", als de regering van Suriname de afspraak maakte met Desi Bouterse dat hij thuis mocht overlijden, zoals De Telegraaf eerder meldde. Dat laat voorzitter Romeo Hoost desgevraagd weten aan het ANP. Bouterse was voortvluchtig sinds zijn veroordeling voor de Decembermoorden in 1982. Verschillende media melden dat hij zich mogelijk schuilhield in de Surinaamse jungle.
Twee dagen voor zijn overlijden zou Bouterse naar zijn huis in Paramaribo zijn gebracht, meldden bronnen aan De Telegraaf. Daar zou hij volgens de krant ook zijn overleden. Als dit klopt dan heeft huidige president Santokhi "een toneelspel opgevoerd", vindt Hoost. Hij snapt niet dat de regering het niet naar buiten heeft gebracht als zij dergelijke afspraken zouden hebben gemaakt om humanitaire redenen. "Niemand zou ze dat kwalijk nemen", denkt Hoost.
De Surinaamse regering ontkent het verhaal in De Telegraaf stellig. Minister Albert Ramdin spreekt van "pure onzin, ongefundeerd, maar ook erg vervelend naar alle betrokkenen toe in Suriname. Want hiermee wordt een discussie geïnitieerd die een ver-van-mijn-bed-show is. Ik vind het jammer dat een krant die beoogt journalistiek te bedrijven, op deze manier omgaat met een situatie waarvan men weet hoe gevoelig dat is in een land als Suriname op dit moment."
De regering meldde op eerste kerstdag het overlijden van Bouterse (79). Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit het autopsierapport dat hij stierf aan "complicatie van leverfalen bij ernstige leverfibrose, veroorzaakt door chronisch alcoholgebruik". Volgens de politie werd zijn lichaam door onbekenden naar het huis gebracht in de wijk Leonsberg, ten noorden van Paramaribo.
Hoost heeft na het nieuws contact gehad met andere nabestaanden. Hij wil dat wordt uitgezocht wat er precies is gebeurd. Zaterdag werd bekendgemaakt dat Bouterse geen staatsbegrafenis krijgt, wel zullen vlaggen halfstok hangen bij regeringsgebouwen. Wanneer de uitvaart is, is nog niet bekendgemaakt.
Door: ANP