Een inbraak in je auto kan een grote schrik zijn. Naast de materiële schade komt er ook veel geregel op je af. Een autosleutel bijmaken of met de verzekering in contact komen. Wat moet je als eerste doen, hoe ga je om met de schade en hoe zorg je ervoor dat je snel weer veilig op pad kunt? Met deze praktische gids neem je de juiste stappen na een inbraak, zodat je weer grip krijgt op de situatie.
Controleer de schade en blijf kalm
Het eerste wat je doet, is de schade opnemen. Is er een raam ingeslagen, zit er een slot geforceerd of is de autosleutel gestolen? Controleer of er waardevolle spullen zijn verdwenen, zoals een laptop, telefoon of documenten. Probeer kalm te blijven, hoe frustrerend de situatie ook is. Paniek lost niets op en je hebt je hoofd erbij nodig om de volgende stappen te zetten. Als je merkt dat je autosleutel kwijt is of gestolen is, is het verstandig om zo snel mogelijk een nieuwe autosleutel te laten maken.
Doe direct aangifte bij de politie
Een inbraak in je auto moet altijd worden gemeld bij de politie. Doe dit zo snel mogelijk, want je hebt een proces-verbaal nodig voor de verzekering. Maak duidelijke foto’s van de schade en van de plek waar de inbraak heeft plaatsgevonden. Dit zijn belangrijke bewijzen voor je verzekeraar én het helpt de politie om jouw zaak beter op te pakken.
Zorg dat je tijdens het gesprek met de politie alle details kunt geven, zoals het tijdstip van de inbraak en een lijst met gestolen spullen. Wees zo nauwkeurig mogelijk. Hoe beter je verslag, hoe groter de kans dat de dader wordt gepakt.
Regel reparatie van de schade
Na de aangifte kun je beginnen met het herstellen van de schade. Neem contact op met je autoverzekeraar om te bespreken wat er wordt vergoed en welke reparateurs zijn aangesloten bij je polis. Voor ruiten, sloten en carrosserie kun je meestal direct bij een schadeherstelbedrijf terecht.
Als je sloten of sleutels vervangen moeten worden, ga dan op zoek naar een betrouwbare plek waar ze gespecialiseerd zijn in deze zaken, zoals bij Auto Sleutel. Dit bespaart je gedoe en geeft je de zekerheid dat je auto weer goed beveiligd is. Bovendien kun je vaak binnen korte tijd geholpen worden.
Voorkom toekomstige inbraken
Een inbraak in je auto kan je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt het risico wel verkleinen. Laat geen waardevolle spullen zichtbaar liggen, parkeer op goed verlichte plekken en overweeg een alarmsysteem of extra beveiliging voor je auto.
Heb je nieuwe autosleutels laten maken of je sloten laten vervangen? Zorg er dan voor dat je oude sleutels niet meer bruikbaar zijn. Dat voorkomt dat inbrekers alsnog toegang krijgen tot je auto. Bij gespecialiseerde bedrijven kun je een extra sleutel laten bijmaken en tegelijkertijd de oude laten blokkeren.
Een inbraak in je auto is vervelend en kan veel tijd en stress opleveren. Door snel en doelgericht te handelen, beperk je de schade en zorg je ervoor dat je weer veilig de weg op kunt.
Hoe handel je na een inbraak in je auto?
16 January 2025, 17:46 uur
Landelijk