Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

29 May 2023, 19:51 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

Professoren Wim Voermans (Universiteit Leiden), Joost Sillen (Maastricht University) en Paul Bovend'Eert (Radboud Universiteit) hebben op verzoek van SP en 50PLUS een advies uitgebracht over de pensioenwet. Beide partijen zijn tegenstander van deze ingrijpende verandering van het pensioenstelsel.

De hoogleraren hebben specifiek gekeken naar het argument dat een tweederdemeerderheid nodig is in beide kamers omdat parlementariërs zelf ook een financieel belang hebben bij de hervorming. SP-senator Tiny Kox maakte dit punt onlangs in een debat. Een dergelijke vereiste staat vermeld in de grondwet en het was de vraag of die hier van toepassing was.

Het kabinet is van mening dat een tweederdemeerderheid niet nodig is. Het gaat hier namelijk om een technische aanpassing die parlementariërs en senatoren niet direct raakt, luidt de achterliggende redenatie.

Hier zijn de hoogleraren het niet mee eens. Zij zeggen dat de grondwet geen onderscheid maakt tussen veranderingen die wel of niet technisch zijn. Bovendien vinden de professoren dat de wijziging de leden van de Tweede Kamer wél direct raakt. Het kabinet heeft wel geprobeerd om de pensioenregeling van parlementariërs niet te veranderen met de wetswijziging, maar is daar volgens de hoogleraren niet in geslaagd.


Door: ANP