In de afgelopen jaren behoorde Nederland consequent tot de grootste economieën ter wereld. Ontdek wat er nu gebeurt met de invoering van nieuw overheidsbeleid.
De Nederlandse economie is licht ontsnapt aan een recessie en aanhoudende economische dalingen van het COVID-19 jaar in 2023. Aan het einde van het jaar is de economische positie van het land met 0,2% gestegen. Er wordt voorspeld dat 2024 met meer stijgingen zal komen, met een verwachte stijging van 0,7% voordat het jaar eindigt. De beëdiging van de nieuwe regering heeft echter verschillende wenkbrauwen doen fronsen, met mogelijke gevolgen die het huidige evenwicht in de economie van de regio zouden kunnen verstoren. Hoe en waarom gebeurt dit? Laten we dat eens uitzoeken.
Overzicht van de nieuwe Nederlandse regering
Zeven maanden nadat extreem-rechts 37 zetels won in de Nederlandse verkiezingen, ver voor de linkse alliantie, beëdigde de Nederlandse koning de nieuwe regering. Deze gebeurtenis vond plaats op 2 juli en het was de eerste keer in 14 jaar dat Nederland een nieuwe premier had. Deze gebeurtenis ging gepaard met verschillende tegenkantingen van de burgers als reactie op beleidsveranderingen die waarschijnlijk door deze nieuwe regering zouden worden voorgesteld.
Enkele daarvan zijn anti-moslimbewegingen, sterke oppositie tegen immigratiewetten, andere zorgen over huisvestingssystemen en stijgende kosten van levensonderhoud. De voornaamste zorg onder burgers is dat de opkomst van extreemrechts een grote bedreiging vormt voor de huidige democratische orde. In de meeste gevallen gaat politieke instabiliteit gepaard met economische achteruitgang. Handelaren die het TradingView platform gebruiken voor valutatransacties, beursbeleggers, bedrijven en burgers kunnen op de lange termijn te maken krijgen met meer financiële uitdagingen.
Belangrijke beleidswijzigingen
De nieuwe regeringscoalitie legt de nadruk op restrictieve migratiewetten, bestaanszekerheid en koopkracht van huishoudens.
Restrictieve migratiewetten
De nieuwe regering heeft dit doel vanaf het begin duidelijk gemaakt en uit recente informatie blijkt dat ze niet van plan is dit doel te laten varen. In de komende maanden zal de nieuwe coalitie zich richten op hervormingen van asiel- en migratiesystemen en plannen om de migratie van immigranten naar het land aanzienlijk te verminderen.
Uit een artikel van de British Broadcasting Corporation bleek dat de netto migratie naar Nederland meer dan verdubbeld was tot 220.000 in 2023. Dit was deels het gevolg van vluchtelingen die vanuit Oekraïne naar het land vluchtten. Deze buitensporige immigratie heeft geleid tot een tekort van meer dan 330.000 woningen in het land.
De nieuwe coalitie zal een aantal stappen nemen om dit te reguleren:
- Strengere werkvergunningen voor immigranten van buiten de Europese Unie.
- Werkgevers worden aansprakelijk voor het aanpakken van huisvestingsproblemen en het verstrekken van. Nederlandse taallessen voor langdurige immigranten.
- Verlaging van de voordelen voor expats.
- Verhoging van de kwalificatiecriteria.
Bedrijven en huishoudens
Zoals we hebben vastgesteld, is de behoefte aan meer woningen een van de huidige uitdagingen in Nederland. Daarom is bestaanszekerheid een ander aandachtspunt voor deze huidige regering. Om de bestaanszekerheid van huishoudens te verbeteren, is de regering van plan om belastingverlagingen in te voeren voor woningen met een midden- tot laag inkomen. Er wordt ook gewerkt aan een verlaging van de inkomstenbelasting en de kinder- en huishoudentoeslagen worden met 50% verlaagd.
Er zijn ook verlichtingsplannen voor bedrijven, aangezien de overheid de limieten voor renteaftrek in de vennootschapsbelasting verhoogt naar 25% (van 20%).
Dit heeft echter een aantal nadelen, waaronder onvermijdelijke belastingverhogingen en het afschaffen van het Nationaal Groeifonds (NGF). Het NGF is een subsidieregeling die de vorige regering heeft opgezet om innovatie en het investeringsklimaat te stimuleren. Deze veranderingen zullen de komende jaren waarschijnlijk gevolgen hebben voor bedrijven en ondernemingen in Nederland.
Effecten van het beleid op bedrijven en aandelenkoersen
Het eerste kwartaal van 2024 was geschikt voor de meeste Nederlandse bedrijven, maar nu er nieuwe economische en fiscale hervormingen worden doorgevoerd, dreigt er een neergang. Sommige bedrijven die in het verleden floreerden, kunnen 2025 mislopen. Een onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) onder Nederlandse banken bevestigt deze voorspelling. Hieruit bleek dat de meeste banken in het land recentelijk een afname van de vraag naar bedrijfskrediet hebben ervaren, wat een teken is van een afname in bedrijfsinvesteringen.
Tegelijkertijd zijn de investeringen in woningen aanzienlijk gedaald en zullen ze het komende jaar naar verwachting verder afnemen. Dit komt door vertragingen in de bouw en een tragere afgifte van bouwvergunningen.
De valutaregering moet zich meer richten op klimaatbeleid. Hoewel er geen plannen zijn om de doelen te veranderen, hebben burgers hun bezorgdheid geuit over het gebrek aan betrokkenheid van deze regering bij deze uitdagingen. Extreemrechtse politiek is een van de minst geaccepteerde in bijna elk land, en de Nederlandse regering ondervindt momenteel enige weerstand van haar bevolking.
De algemene economische positionering van de nieuwe Nederlandse regering is omgeven door onzekerheden, die voor een groot deel voortkomen uit veranderingen in het politieke klimaat en beleid. Politieke instabiliteit leidt tot economische volatiliteit. Dergelijke factoren zullen een negatieve invloed hebben op bedrijven en de aandelenmarkt. Beleggers zijn op hun hoede voor ongunstige klimaten en onsmakelijke beslissingen van de huidige regering.
Navigeren door economische onzekerheid in de beleggingsmarkt
Economische onzekerheid, onvoorspelbare geopolitieke gebeurtenissen en veranderende economische indicatoren kunnen beleggers ongetwijfeld voor grote uitdagingen stellen. Daarom is het van het grootste belang om deze signalen in een vroeg stadium te herkennen en je erop voor te bereiden. Sommige bedrijven hebben dit bereikt door hun investeringen naar voren te halen om te profiteren van de vorige regering voordat nieuwe hervormingen in werking treden. Andere praktische benaderingen zijn het overwegen van alternatieve beleggingen en het aanpassen van de activaspreiding. Tot slot moet elke belegger en bedrijfseigenaar begrijpen hoe hij economische en technische indicatoren in zijn voordeel kan gebruiken om gunstige beslissingen te nemen.