In buitenland aandacht voor 'vaccinatie-fiasco in de polder'

6 January 2021, 10:57 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het begin van het vaccineren in Nederland trekt ook internationaal de aandacht. In buitenlandse media wordt opgemerkt dat in Nederland veel onvrede bestaat over de vaccinatiecampagne. Het valt slecht dat Nederland als laatste EU-lidstaat begint met prikken, berichten media in andere Europese landen.

De BBC concludeert dat Nederlanders geschokt zijn dat ze hekkensluiters zijn in de EU. De Britse omroep omschrijft Nederland als een land dat trots is dat het zijn zaakjes goed op orde heeft en beschikt over een goed gefinancierd zorgstelsel. "Gênant" en "mismanagement door de regering" luidt het oordeel van Nederlandse artsen die bij de BBC aan het woord komen over het vaccinatiebeleid.

"België niet het traagst: Nederland start als laatste EU-land met vaccinatiecampagne", kopt het Belgische Het Belang van Limburg op zijn website. Een columnist van de krant De Morgen benadrukte deze week dat het vaccineren in meerdere landen moeizaam op gang komt, waaronder ook in België. "Frankrijk, Nederland, zelfs Duitsland... allen zitten ze in hetzelfde schuitje. Dat is eigenlijk geen troost. Het is juist een deel van het probleem."

Ook in Duitsland wordt de situatie in Nederland nauwlettend gevolgd. "Nederland laatste EU-land dat met vaccinaties begint", kopt de Rheinische Post. Duitse media schrijven dat de Nederlandse regering veel kritiek krijgt vanwege de late start van de vaccinatiecampagne. "Het zijn zware tijden voor Hugo de Jonge", concludeert Tagesschau op zijn website. Het nieuwsprogramma meldt dat de minister van alle kanten onder vuur ligt.

Het Duitse DPA schreef onlangs al dat sommige Nederlanders hun land vergelijken met het Gallische dorpje uit de stripreeks Asterix. "Heel Europa vaccineert. Heel Europa? Nee, een klein, eigenzinnig land in het noordwesten doet (nog) niet mee", meldde het Duitse persbureau begin januari. De kop boven het bericht luidde: "Vaccinatie-fiasco in de polder: de allerlaatsten in Europa."


Door: ANP