Inbrekers steeds vaker 'gehinderd' door camerabewaking

25 April 2024, 15:21 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

Inbrekers kiezen hun doelwit altijd met zorg uit. Ze hebben een voorkeur voor panden waar ze ongezien en snel binnen kunnen komen. Een achterdeur waar geen straatlantaarn vlakbij staat, een deur met een ondeugdelijk slot, een openstaand raam. En vooral: geen beveiliging tegen inbraak met camera’s of een alarmsysteem. Want dat zijn hinderlijke bijkomstigheden die de ‘klus’ gelijk een stuk lastiger maken. Een camera onklaar maken lukt niet altijd, en dan moet je je weer extra gaan vermommen om niet herkend te worden. Eén keer per ongeluk in de lens kijken betekent dat je bij Opsporing Verzocht misschien gezien wordt door een bekende en verlinkt bij de politie. Met deze kennis kun je de kans op een geslaagde inbraak in je huis of bij je bedrijf proberen te verkleinen.

Camera’s bewaken je terrein
Steeds meer bedrijven kiezen voor camera beveiliging. Dit is toegestaan, als de camera’s alleen het eigen terrein filmen. Bij voorkeur gaat het om camera’s die alleen inschakelen als er beweging is. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de beelden niet te lang worden bewaard. Hiervoor moet een protocol zijn. Ook moet je met bijvoorbeeld een bord aan de gevel of op je terrein aangeven dat er camerabewaking is. Als je hierin investeert is het aan te raden om te kiezen voor een camera die goede en dus duidelijke beelden maakt. Een camera die alleen vage schimmen opneemt heeft sowieso weinig nut omdat de politie waarschijnlijk weinig kan met de beelden.

Een goed inbraak alarm
Naast camerabewaking kun je het pand beveiligen met een inbraak alarm. Je kunt daarbij kiezen voor een alarm met sirene of een stil alarm. Een alarm met sirene heeft alleen zin als het geluid ook wordt gehoord. Met andere woorden: als het gaat om een bedrijf op een bedrijventerrein dat ’s avonds totaal verlaten is, dan heeft een stil alarm meer zin. Bij inbraak wordt er direct een melding gedaan bij de alarmcentrale van een beveiligingsbedrijf. Zij sturen dan een medewerker ter plaatse om te zien of er inderdaad onheil is en nemen contact op met de eigenaar/huurder van het pand.

Laat je goed informeren over inbraakpreventie
Als je jouw pand beter wilt beveiligen tegen inbraak, dan kun je contact opnemen met Directveilig.nl. Zij geven deskundig advies over de juiste maatregelen die je kunt nemen om het inbrekers lastig te maken. Die maatregelen variëren van het vervangen van oude en dus gemakkelijk te openen sloten tot het installeren van beveiliging met een alarm of camera. Ook kan een medewerker inbraakpreventie tips geven over zwakke plekken, zoals een raam dat gemakkelijk bereikbaar is of een slot op een toegangshek dat gemakkelijk kan worden geforceerd. Inbrekers hebben soms minder dan een minuut nodig om een slot open te krijgen. Een inbraak die veel tijd kost is vaak niet aantrekkelijk omdat dit de kans vergroot betrapt te worden. Maak het inbrekers dus zo lastig mogelijk.