ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

21 February 2024, 20:17 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Volgens haar krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten. Ook is de ruimte om de flink opgelopen consumentenprijzen weer te laten dalen beperkt.

Vorig jaar gingen de verkopen in de detailhandel al met 3 procent omlaag. Dit jaar zakken ze waarschijnlijk nog eens 0,5 procent, stelt de econoom van de bank in een nieuw rapport. Daarbij daalt de omzet in het foodsegment, waartoe ook de supermarkten behoren, waarschijnlijk met 2 procent.

Jongkind stelt dat de supermarkten hun verkopen met name zien terugvallen door het aankomende verbod op de verkoop van onder meer sigaretten bij de supers. "Door het tabaksverbod dat per 1 juli aanstaande ingaat verliezen supermarkten in 2024 ruim 1,5 miljard euro omzet", becijfert ze.

Tabaksomzet

Veel rokers zullen hun tabak waarschijnlijk elders inslaan. De bank verwacht dat shops van tankstations en tabaksspeciaalzaken hierdoor juist extra omzet zullen boeken. Maar de tabaksomzet verschuift voor een deel waarschijnlijk ook naar winkels over de grens.

Consumenten zullen volgens ING wel meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld kleding, meubels en persoonlijke verzorgingsproducten. Door de sterke stijging van de lonen hebben ze dit jaar namelijk meer te besteden.

Opgebouwde belastingschuld

Maar de winkelstraat verkeert volgens Jongkind "al langere tijd in zwaar weer". "Winkeliers hebben de afgelopen jaren de ene crisis na de andere crisis voor de kiezen gekregen", geeft ze aan. "Daarbovenop moeten winkeliers hun tijdens de coronapandemie opgebouwde belastingschuld terugbetalen." Het gevolg is dat er bij winkels soms geen geld is om te investeren in bijvoorbeeld personeel.

Een aantal jaar waren er relatief weinig faillissementen, maar de laatste tijd neemt het aantal bankroeten weer toe. "Zo gingen onder meer elektronicaketen BCC, sportretailers Perry Sport en Aktiesport en de koopjesketen Big Bazar over de kop. Het aantal faillissementen is hiermee weer bijna terug op het pre-coronaniveau van 2019."

Meer faillissementen

ING denkt dat er dit jaar nog meer bedrijfsbeëindigingen en faillissementen bijkomen. De bank ziet ook dat veel webwinkels stoppen. Volgens ING is de tijd dat webwinkels heel sterke groei laten zien inmiddels "verleden tijd". De e-commerceomzet blijft wel verder oplopen, maar in een langzamer tempo.


Door: ANP