Jarige Máxima: reis naar Griekenland was inschattingsfout

17 May 2021, 22:24 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Koningin Máxima heeft de reis met haar gezin vorig jaar naar Griekenland in coronatijd een inschattingsfout genoemd. Dat zei ze in het verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk dat maandagavond op NPO 1 werd uitgezonden over de vakantie die veel ophef veroorzaakte.

"Ik werk heel hard om dingen te bereiken. Dat een vakantie die eigenlijk voor ons niet zoveel betekende zoveel doet, dat doet mij pijn", aldus Máxima. Het koninklijk gezin vertrok afgelopen najaar voor een herfstvakantie naar Griekenland, een paar dagen nadat premier Mark Rutte Nederland had opgeroepen niet de grenzen van de toen geldende coronamaatregelen op te zoeken.

Door toch het regeringstoestel naar Griekenland te pakken, deed het koninklijk gezin dat wel, vonden veel Nederlanders. Het koningspaar focuste vanaf het begin van de coronapandemie "altijd op wat nog steeds kon, niet op wat niet kon". "In het denken in mogelijkheden en niet in beperkingen hebben we een inschattingsfout gemaakt. Het mocht. Het was alleen niet solidair", zei Máxima.

Als gevolg van onder meer de ophef rondom de vakantie in Griekenland kelderde de populariteit van de Oranjes in Nederland. Hoewel de koningin zegt zich niet te focussen op de populariteitscijfers, ziet ze wel een reden om nog meer nadruk op het werk van de familie te leggen. "Hoge bomen vangen veel wind", concludeerde Máxima toen Van Nieuwkerk haar vroeg naar de nieuwe speedboot, waarvoor in crisistijd veel geld werd uitgetrokken omdat haar man "die heel graag wilde hebben".

"Dat mensen iets over ons willen zeggen is inherent aan onze positie en dat zal altijd zo zijn. We moeten gewoon blijven focussen op ons werk en naar onze toekomst kijken", zei de koningin.


Door: ANP