Justitie België: Jan Kooijman stalkte wel, maar geen straf

28 October 2020, 18:29 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De rechter hoeft televisiepresentator Jan Kooijman niet te veroordelen voor stalking en laster, vindt het Belgische Openbaar Ministerie. De Nederlander heeft zich daaraan volgens justitie wel schuldig gemaakt, maar had dat niet door en heeft het daarna goedgemaakt.

Kooijman en zijn opdrachtgever SBS België stonden woensdag terecht voor het belagen van een dierenarts toen ze in 2016 het televisieprogramma Opgejaagd opnamen. Ze zochten de man op omdat hij iemand zou hebben gestalkt en ze hem daarmee wilden confronteren. Maar daarbij hebben ze de dierenarts op hun beurt gestalkt en belasterd, klaagde die. Hij zou herhaaldelijk duidelijk hebben gemaakt dat hij niet voor de camera wilde verschijnen, maar Kooijman en zijn team belden aan met draaiende camera.

Ze beseften echter niet dat ze de wet overtraden, denkt het parket Halle-Vilvoorde. Bovendien hebben Kooijman en SBS de zaak nadien opgelost met de dierenarts. Die vraagt niet meer om schadevergoeding. Daarom blijft het wat justitie betreft bij een schuldigverklaring zonder veroordeling.

Als de rechter daarin meegaat als hij 25 november uitspraak doet, zou dat betekenen dat de presentator geen straf én geen strafblad krijgt. Dan moet Kooijman zich wel aan de voorwaarden houden. Meestal gaat het er dan bijvoorbeeld om niet binnen een bepaalde tijd in herhaling te vallen.

Maar daarmee neemt Kooijman geen genoegen, zei zijn advocaat woensdag in de rechtszaal. Hij wil vrijspraak en niets minder. De presentator en zijn team wilden de dierenarts zijn verhaal laten doen en hebben er alles aan gedaan om hem niet herkenbaar in beeld te brengen, houdt de verdediging vol.

De Nederlandse presentator, acteur en voormalig danser was zelf niet bij de rechtszitting in coronabrandhaard Brussel. Reizen naar de Belgische hoofdstad wordt afgeraden.


Door: ANP