Kabinet beslist pas later over WK-afvaardiging na groepsfase

11 November 2022, 14:32 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet schuift een beslissing over een eventuele afvaardiging naar het WK voetbal in Qatar na de groepsfase voor zich uit. Mocht het Nederlands elftal zich plaatsen voor de knock-outfase, dan zal per wedstrijd bekeken worden of de regering iemand stuurt en zo ja wie. Dat melden de ministers Conny Helder (Sport) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Zoals eerder deze week al uitlekte gaat Helder op 29 november zelf naar de laatste groepswedstrijd van Oranje tegen het gastland. Nederland heeft voor die wedstrijd een officiële uitnodiging ontvangen. Die wil het kabinet aangrijpen om met de Qatari's in gesprek te blijven, ook over mensenrechten en de situatie van arbeidsmigranten. Er is geen afvaardiging bij de wedstrijden tegen Senegal en Ecuador.

Het kabinet liet eerder al weten geen heil te zien in een boycot, onder meer omdat Nederland dan het enige westerse land zou zijn dat het WK links laat liggen. Daarnaast vindt het "dat de constructief-kritische dialoog en samenwerking met Qatar in de aanloop naar het WK een zichtbaar positief effect hebben gehad op hervormingen en betere arbeidsomstandigheden".

Dat neemt evenwel niet weg dat er zorgen blijven. Daarom zal Helder haar bezoek ook aangrijpen om aandacht te blijven vragen voor de mensenrechten en de situatie van arbeidsmigranten. Dat zal Nederland ook na het WK blijven doen, zo verzekeren de ministers.

Door nog geen besluit te nemen over het eventuele vervolg van het toernooi, houdt het kabinet de mogelijkheid nog open dat koning Willem-Alexander op enig moment naar het Golfstaatje afreist.


Door: ANP