Kabinet gaat excuses maken voor Nederlandse slavernijverleden

3 November 2022, 19:49 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet gaat in december excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden, bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws. De verwachting is dat de excuses in december worden aangeboden als het kabinet reageert op het rapport van het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Een van de aanbevelingen hieruit is ook om excuses aan te bieden.

Er wordt verder 200 miljoen euro vrijgemaakt voor een bewustzijnsfonds. Hiermee worden bijvoorbeeld lespakketten voor scholen betaald. Ook komt er 27 miljoen euro voor een slavernijmuseum, dat in Amsterdam zal komen.

Het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden zei afgelopen zomer dat Nederland moet erkennen dat het misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd met de slavenhandel, die voortduurde tot 1863, en daar excuses voor moet maken. Ook moet de overheid volgens het college bereid zijn om dit "historische onrecht" en de langdurige gevolgen daarvan te herstellen.

In het regeerakkoord heeft het kabinet al gezegd dat het in 2023 extra aandacht wil besteden aan het slavernijverleden. "We willen meer aandacht geven aan onze gezamenlijke geschiedenis." Naar dat herdenkingsjaar in teken van dit slavernijverleden heeft koning Willem-Alexander ook verwezen in zijn laatste troonrede.

In 2020 wees premier Mark Rutte het idee om excuses te maken nog van de hand. Hij vreesde dat dit het maatschappelijke debat niet zou helpen en juist zou leiden tot polarisatie. In aanloop naar herdenkingsjaar klonk de roep om excuses echter steeds luider en was ook de Tweede Kamer hier duidelijk mee bezig.

Afgelopen zomer maakten Kamerleden van D66, PvdA, GroenLinks, SP, CDA, BIJ1, ChristenUnie en Volt bijvoorbeeld een reis naar Caribisch Nederland en Suriname om zich daar te verdiepen in het slavernijverleden. Zij adviseerden het kabinet om excuses te maken. Rutte zei in de zomer dat hij nog een aantal gesprekken wilde voeren over het slavernijverleden, maar sprak toen ook de verwachting uit later dit jaar een "volgende stap" te kunnen zetten.

Het kabinet is niet de eerste instantie in Nederland die excuses aanbiedt voor de slavenhandel. Eerder boden onder meer de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, De Nederlandsche Bank en de provincie Noord-Holland excuses aan voor hun rol in het slavernijverleden. De gemeente Middelburg heeft het voornemen uitgesproken om dit op het juiste moment te doen.

 


Door: ANP