Kabinet moet voor zomer met plan komen voor hogere zorglonen

25 May 2021, 16:34 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet nog deze zomer met een voorstel komt om zorgpersoneel meer te betalen en betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Het voorstel moet gedaan worden met een twee weken geleden verschenen advies van de SER "in de hand", zo staat in de motie die werd ingediend door SP-Kamerlid Peter Kwint. Daarin stonden meer voorstellen om de positie van zorgmedewerkers te verbeteren.

In het SER-advies stond dat de lonen van een deel van de zorgmedewerkers structureel achterblijven bij de markt. Zij moeten structureel meer gaan verdienen zodat dat verschil kleiner wordt, adviseerde de SER. Verder werd aangeraden de regeldruk te verminderen, scholing en loopbaanontwikkeling te verbeteren en zorgmedewerkers meer te betrekken bij innovaties "zodat de technologie is aangesloten bij de werksituatie".

In de motie staat niet dat het advies van de SER een-op-een moet worden overgenomen, maar wel dat de "structurele waardering" van zorgmedewerkers moet worden geregeld, en dat de arbeidsvoorwaarden en het loon beter moeten. Hij kreeg steun van de voltallige oppositie plus de ChristenUnie, alleen VVD, CDA en D66 bleken tegen.


Door: ANP