mainImage

Kamer buigt zich twee dagen lang over kabinetsplannen

16 september 2020, 09:10 uur
Landelijk

De Tweede Kamer buigt zich woensdag en donderdag over de plannen van het kabinet voor volgend jaar. De Algemene Politieke Beschouwingen worden gezien als het belangrijkste debat van het jaar. Woensdag komen de fractievoorzitters van alle partijen aan bod, donderdag reageert premier Mark Rutte namens het kabinet.

In tegenstelling tot andere jaren is niet het hele kabinet aanwezig. Om in coronatijd ook in 'vak K' genoeg afstand te kunnen houden, wordt Rutte alleen vergezeld door de vicepremiers Hugo de Jonge, Kajsa Ollongren en Carola Schouten en door de ministers Wopke Hoekstra (Financiën), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Eric Wiebes (Economische Zaken).

De overige ministers en de staatssecretarissen volgen het debat noodgedwongen op afstand. Zij zijn wel beschikbaar voor advies aan de bewindslieden die wel in de Tweede Kamer zitten. Ook de Kamer zelf zal niet voltallig zijn, zodat de leden onderling 1,5 meter afstand kunnen bewaren.

PVV-leider Geert Wilders opent woensdagochtend het debat, als fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. De laatste sprekers is 'zetelrover' Wybren van Haga, die afgelopen jaar uit de VVD-fractie stapte. Hij begint waarschijnlijk pas laat op de avond aan zijn 10 minuten spreektijd.


Door: ANP | Foto: Wikipedia