mainImage

Kamer wil dat middenklasse profiteert van hoge btw-inkomsten

7 juli 2022, 17:01 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het kabinet moet kijken hoe het huishoudens met middeninkomens kan laten profiteren van de hogere btw-inkomsten. De Tweede Kamer heeft een voorstel van JA21 aangenomen waarin het kabinet hiertoe wordt opgeroepen. Het kabinet moet vóór augustus (wanneer wordt gesproken over de begrotingsplannen voor volgend jaar) hiertoe voorstellen presenteren.

Het kabinet probeert, bijvoorbeeld via een energietoeslag, de pijn van de torenhoge prijzen vooral de armste huishoudens (op en net boven het sociaal minimum) te verzachten. Maar door die hoge prijzen wordt de staatskas ook gespekt door hogere btw-inkomsten dan geschat. Het kabinet moet kijken hoe het de hogere inkomsten kan "laten terugvloeien naar de middeninkomens". Die komen immers ook in de knel, waarschuwen verschillende instituties, waaronder het Centraal Planbureau.

Minister Sigrid Kaag (Financiën) had het voorstel ontraden. De bewindsvrouw hamerde op de begrotingsafspraken waardoor meevallers moeten worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Daardoor hoeft de overheid niet direct lasten te verhogen als het economisch even tegenzit.

De Kamer stemde ook voor een voorstel van DENK-leider Farid Azarkan om de belasting op winst en vermogen te verhogen, zodat arbeid minder zwaar belast kan worden. Later deze week wordt een belangrijk onderzoek verwacht over vermogensongelijkheid in Nederland, waarna het kabinet mogelijk met nieuwe plannen komt.


Door: ANP | Foto: ANP