Kamerleden willen actie na kritisch rapport ombudsman over ON!

30 November 2022, 22:11 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Kamerleden van de PvdA, D66 en DENK willen dat de NPO actie onderneemt tegen Ongehoord Nederland (ON!) na het tweede kritische rapport van de ombudsman van de publieke omroep. Hierin wordt gesteld dat de omroep van Arnold Karskens de journalistieke code van de NPO nog steeds op diverse punten schendt, bijvoorbeeld waar het aankomt op de betrouwbaarheid.

"Dit rapport van de ombudsman legt opnieuw een zorgwekkend patroon bloot bij Ongehoord Nederland", zegt Sjoerd Sjoerdsma (D66) op Twitter. Hij hoopt op een "snelle en daadkrachtige reactie van de NPO".

In het eerste rapport over ON! stelde ombudsman Margo Smit dat de omroep eenzijdig gasten uitnodigt en onvoldoende kritische vragen stelt. Dat was aanleiding voor de NPO om de omroep een boete op te leggen. Eind oktober maakte de publieke omroep het voornemen kenbaar om ON! voor de tweede keer een financiële sanctie op te leggen omdat de omroep onvoldoende zou samenwerken met andere omroepen. Dat staat los van het tweede rapport van de NPO Ombudsman. De publieke omroep maakt later bekend of de tweede sanctie definitief is, nadat Ongehoord de mogelijkheid heeft gekregen zich te verweren.

Wat Mohammed Mohandis (PvdA) betreft vraagt de NPO na een tweede sanctie aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media) om de vergunning van de omroep in te trekken. "Twee keer geel is rood", aldus het Kamerlid. "ON! mag dan nog steeds content maken, maar niet met belastinggeld", aldus Mohandis. Hij vindt ook dat het wettelijk moet worden vastgelegd dat omroepen sowieso uit het bestel moeten na een tweede financiële sanctie, zonder dat het kabinet hiertoe moet besluiten.

Ook Stephan van Baarle van DENK vindt dat de staatssecretaris ON! na een tweede sanctie uit het bestel moet verwijderen. "Geen plek voor gesubsidieerd zolderkamerfascisme op de NPO", zegt de parlementariër op Twitter.

De VVD stelt zich meer terughoudend op in haar reactie op het rapport van de ombudsman. "Het is nu eerst aan de NPO om een oordeel te vellen", zegt Pim van Strien van de liberale partij. "Niet aan de politiek."


Door: ANP