KHN: toeristen weren uit coffeeshops geen goed plan

8 January 2021, 14:28 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het is geen goed idee om buitenlandse toeristen te weigeren in Amsterdamse coffeeshops. Dat vindt de Amsterdamse tak van horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De illegale handel op straat is volgens KHN nu al niet onder controle en zal alleen maar groter worden als het voorstel van burgemeester Femke Halsema, het Openbaar Ministerie en de politie wordt ingevoerd.

De overlast van de zogenoemde cannabistoeristen moet door het plan worden teruggedrongen, wat de leefbaarheid van de hoofdstad ten goede moet komen. Naast het terugdringen van de vraag naar softdrugs en het drugstoerisme wil de hoofdstad de cannabismarkt met een coffeeshopkeurmerk transparanter maken. Dit om te voorkomen dat de softdrugshandel, die de laatste jaren fors is gegroeid, zich vermengt met het gewelddadige harddrugsmilieu.

KHN vraagt zich af of het gaat lukken om voldoende handhaving in te zetten als het zogenoemde ingezetenencriterium er komt. "We geloven ook niet in een preventieve werking dat als het verbod er is, drugstoeristen weg zullen blijven", aldus een woordvoerder. "De praktijk laat nu al zien dat ook buiten de sluitingstijden van de coffeeshops het geen enkel probleem is om aan drugs te komen."

De woordvoerder benadrukt dat de horecabranche op dit moment kwetsbaar is. De gevolgen van het weren van toeristen uit coffeeshops zouden een negatief effect kunnen hebben op de branche. "Veel toeristen vragen bij hotels waar ze drugs kunnen kopen. Nu kunnen we altijd doorverwijzen naar gerenommeerde coffeeshops. We willen dat dit blijft bestaan."

Over de precieze uitvoering van de plannen, zoals de handhaving en het tijdsbestek, buigt de Amsterdamse driehoek zich later. Eerst moet de gemeenteraad, die verdeeld is over het coffeeshopbeleid, er iets van vinden. "Maar ik zie eigenlijk geen alternatieve oplossing", zei Halsema.


Door: ANP