KHN: vroege sluiting zorgt voor verplaatsing naar parken

20 April 2021, 20:44 uur
Landelijk
mainImage

De vroege terrassluiting zoals het demissionair kabinet nu heeft aangekondigd werkt de verplaatsing naar parken alleen maar in de hand. Dat zegt Dirk Beljaarts, directeur van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Mensen zullen toch samenkomen en zich verspreiden. Ik denk dat het heel naïef is dat het kabinet denkt dat mensen dan naar huis gaan. Het is nog net op tijd om in de supermarkt een kratje bier te halen en naar het park te gaan."

Cafés en restaurants mogen hun terrassen zoals verwacht vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Dan zal er volgens Beljaarts een geforceerd moment ontstaan, een beetje net zoals vroeger bij de Engelse pubs die om 23.00 uur dichtgingen. "Dit is geen echte oplossing, je verplaatst het probleem naar een plek zonder toezicht. Het kabinet zit echt in een tunnelvisie waar men toch niet uit durft te komen", vindt Beljaarts.

Met de voorgestelde tijden missen horecaondernemers volgens Beljaarts het ochtendpubliek dat koffie en appeltaart komt nuttigen. Ook loopt de horeca zo het diner mis. "Daar hangen we de vlag niet voor uit."

Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er schermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke.

Daarnaast heeft de Tweede Kamer via een motie het kabinet verplicht om de ruimte eerlijk te verdelen, maar is dat ook nog niet aan de orde voor de horeca, zegt Beljaarts. "De retail kan bijna als vanouds opereren, en we vinden ook dat dat moet, maar de horeca bestaat niet uit de terrassen alleen."

Woensdagavond zit KHN opnieuw met het kabinet om tafel om verdere mogelijkheden te bespreken.


Door: ANP