mainImage

Kinderarts: vooral door RS-virus meer jonge kinderen opgenomen

26 januari 2022, 15:48 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Veel jonge kinderen die nu in het ziekenhuis liggen en positief zijn getest op het coronavirus, zijn in de eerste plaats om een andere reden opgenomen, denkt kinderarts Karoly Illy. "Ik vermoed dat de overgrote meerderheid bronchiolitis heeft door het RS-virus", reageert hij op stijgende opnamecijfers in de leeftijdscategorie van 0 tot 9 jaar. Bronchiloitis is een bepaald type longontsteking.

Illy is tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Hij legt uit dat kinderen die worden opgenomen met problemen aan hun luchtwegen zowel op corona als op RS worden getest. "Dan is die corona een toevalsbevinding. We zien in deze tijd van het jaar altijd meer patiënten met RS. Dat is heel normaal voor het seizoen." De kinderarts ziet momenteel geen reden tot zorg.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) signaleerde maandag dat recentelijk opvallend veel jonge patiënten in ziekenhuizen worden opgenomen die positief op corona testen. Het centrum kon daar niet echt een verklaring voor geven. Topinfectioloog Jaap van Dissel van het RIVM hield het er woensdag in de Tweede Kamer op dat een deel van de jonge patiënten alleen "ter observatie" in het ziekenhuis ligt. "Omdat men toch zo voorzichtig mogelijk wil zijn." Hij liet een grafiek zien waaruit duidelijk werd dat in de groep van 0-9 jaar het aantal opnames stijgt, al zijn de absolute aantallen nog steeds "zeer gering".

Over het onderscheid tussen patiënten die door een coronabesmetting in het ziekenhuis worden opgenomen en patiënten die iets anders mankeren en toevallig ook het virus bij zich dragen, is de afgelopen week veel te doen. Stichting NICE, die landelijk opnamecijfers bijhoudt, heeft de registratie van coronapatiënten dinsdag aangepast. Ziekenhuizen kunnen nu aanvinken of Covid-19 de reden, of een van de redenen, was voor opname.


Door: ANP | Foto: Envato