Klachten over niet naleven 1,5 meter afstand bij examens

17 May 2021, 20:54 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Op de eerste dag van de eindexamens voor scholieren zijn er bij de actiegroep LAKS maandag ruim 14.000 klachten binnengekomen. Dit aantal is ongeveer "in lijn met voorgaande jaren", zegt een woordvoerster. Onder meer werd erover geklaagd dat bij de examens de 1,5 meter afstand niet altijd in acht werd genomen. In de sportzalen stonden de tafeltjes wel op voldoende afstand, maar in de kleedkamers lukte dit niet altijd bij het ophangen van de jassen, aldus de woordvoerster.

Verder waren er veel leerlingen die klaagden dat de stof te moeilijk was of de examens te lang duurden. Veel leerlingen van het vwo hadden klachten over wiskunde A. In het verleden waren er op dit onderdeel hooguit 2000 klachten. Nu kwamen er ruim 6000 klachten binnen over de moeilijkheidsgraad.

Het is niet duidelijk of de vragen echt te moeilijk waren of dat het een gevolg was van het coronavirus, aldus LAKS. Dit geldt waarschijnlijk wel voor vmbo'ers die examen Nederlands moesten doen, aldus de woordvoerster. Door corona konden de vmbo'ers zich niet goed voorbereiden. Bovendien sloten de vragen niet aan bij de leerstof en waren sommige onderwerpen niet eens behandeld.

LAKS zei eerder al te vrezen dat meer kandidaten dan gebruikelijk zullen zakken, omdat scholieren zich minder goed konden voorbereiden wegens corona. Om de eindexamenkandidaten tegemoet te komen, mogen ze hun vakken nu spreiden waardoor ze meer voorbereidingstijd hebben. Kandidaten krijgen nu ook de mogelijkheid om een extra vak te herkansen.

Bijna 200.000 middelbare scholieren begonnen maandag aan hun eindexamens. Vmbo'ers deden eindexamen Duits en Nederlands, havisten deden examen in het vak bedrijfseconomie en op het vwo begonnen de leerlingen met wiskunde A, B en C. Vorig jaar gingen de eindexamens niet door vanwege de coronabeperkingen.


Door: ANP