Koolmees: geen aparte steunregeling voor sekswerkers

2 March 2021, 14:18 uur
Landelijk
mainImage
Digitaal Dagblad

Sekswerkers kunnen niet rekenen op een aparte steunregeling van het kabinet, omdat ze een bijzondere rechtspositie hebben. "Het lastige aan deze groep is dat ze geen zelfstandigen zijn en ook niet in loondienst zijn", zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) dinsdag na crisisoverleg over corona.

Sekswerkers voeren later dinsdagmiddag actie vlak bij de Tweede Kamer, omdat ze het er niet mee eens zijn dat zij nog niet aan de slag mogen. De andere contactberoepen mogen vanaf woensdag wel weer de deuren openen voor klanten. De sekswerkers vinden dat ze met de juiste beschermingsmaatregelen wel veilig genoeg hun diensten kunnen verlenen. Ook klagen ze dat ze buiten de voorwaarden voor financiële coronasteun vallen.

Het is volgens Koolmees voor het kabinet echter "niet uitvoerbaar om voor één specifieke groep een speciale regeling te maken". Hij wijst erop dat er alleen generieke steunmaatregelen voor mensen en bedrijven zijn. "Ik kan weinig voor ze betekenen, eerlijk gezegd". Koolmees verwijst de betrokkenen naar de gemeenten waar ze reguliere bijstand kunnen aanvragen.


Door: ANP