'Lang niet alle grote steden verhogen lokale belastingen'

2 October 2020, 08:37 uur
Landelijk
mainImage
Digitaal Dagblad

Lang niet alle gemeenten verhogen de lokale belastingen vanwege de coronacrisis. Dat meldt de NOS na een inventarisatie van de begrotingen van een aantal grote steden.

De NOS keek naar de begrotingen van de gemeenten met de meeste inwoners die tot 1 oktober zijn gepubliceerd. Het gaat hierbij om twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zaanstad. Van de twintig grootste gemeenten moeten acht hun begroting nog publiceren, waaronder Amersfoort, Enschede, Tilburg en Zwolle.

Een deel van de gemeenten verzwaart de lasten voor de burger helemaal niet, zoals Zoetermeer en Arnhem. Van de twaalf grote gemeenten die al een begroting hebben, gaan er tien de onroerendezaakbelasting niet verhogen. Amsterdam gooit daarentegen de ozb wel fors omhoog en verwacht 36 miljoen euro meer ozb-inkomsten, een stijging van ruim 20 procent, aldus de NOS. Ook Haarlem wil bovenop de inflatiecorrectie zo’n 1,25 miljoen euro extra ozb ophalen, een stijging van ongeveer 3 procent.


Door: ANP