Leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuis schiet omlaag

25 May 2021, 08:36 uur
Landelijk
mainImage

De leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen, daalt flink. De meeste patiënten die deze maand werden opgenomen, zijn vijftigers. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van nieuwe gegevens die de krant heeft opgevraagd bij de Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE)."De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de intensive care (ic) krijgt, zijn de niet-gevaccineerden", zegt Diederik Gommers, voorman van de ic, tegen de krant.

Volgens Gommers maakt de leeftijdsdaling de effecten van het vaccineren zichtbaar. "Wij waren er al van overtuigd dat het vaccin werkt, en deze cijfers tonen aan dat het ook daadwerkelijk zo is. Je ziet dus al effect na de eerste prik", aldus Gommers. "We zien nu heel duidelijk dat je - áls je gevaccineerd bent - voordeel hebt!".

Van alle patiënten op de coronaverpleegafdeling is nu ruim een kwart (26,1 procent) 50 tot en met 59 jaar oud, waarmee het de grootste groep is. 46,6 procent van de patiënten op de verpleegafdeling is een vijftiger of jonger. Voorheen waren de meeste mensen die werden opgenomen in het ziekenhuis zeventiger of tachtiger, maar deze leeftijdsgroepen zijn inmiddels grotendeels gevaccineerd.

Toch waarschuwt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care dat iemand nog niet volledig beschermd is na de eerste prik. "We krijgen ook mensen op de ic die hun eerste prik nét gehad hebben. En dat is zó zonde. Want je krijgt pas antistoffen na een dag of veertien en na drie weken is dat nog beter. Je moet je na het halen van je prik dus nog niet meteen anders gaan gedragen", aldus Gommers.


Door: ANP