Lekkende ambtenaar kan ongemerkt zoeken naar geheime info

14 May 2022, 09:15 uur
Landelijk
mainImage

Aan criminelen lekkende ambtenaren kunnen in 'een groot aantal' overheidssystemen ongemerkt zoeken naar gevoelige informatie. Dat blijkt uit een grootschalig rechercheonderzoek naar tientallen corruptieverdenkingen, meldt RTL Nieuws.

De zwaktes in de overheidssystemen zijn blootgelegd door onderzoek van het Team Aanpak Corruptie (TAC). Dat team werd in juni 2020 opgericht na corruptiesignalen uit door de politie gekraakte versleutelde communicatiediensten als Ennetcom en Encrochat, waarmee criminelen anoniem dachten te communiceren.

Tussen de honderden miljoenen berichten stuitte het politieteam op tientallen corruptiesignalen van ambtelijke lekken naar de zware georganiseerde criminaliteit, zo blijkt uit cijfers die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Het corruptieonderzoek leidde tot de aanhouding van veertien ambtenaren: negen politieambtenaren, twee belastingdienstmedewerkers, een medewerker van de Koninklijke Marechaussee, een gemeenteambtenaar en een medewerker van de wegverkeersdienst RDW. Enkelen van hen zijn inmiddels vervolgd.


Door: ANP