Dagblad010 | Lerarenopleiding aantrekkelijker gemaakt voor zijinstromers
mainImage

Lerarenopleiding aantrekkelijker gemaakt voor zijinstromers

22 januari 2021, 08:35 uur
Landelijk

De lerarenopleidingen voor het basis- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs worden zo snel mogelijk geflexibiliseerd. Dat meldt de Vereniging Hogescholen (VH). Hierdoor moeten de studies aantrekkelijker worden voor volwassenen die zich willen omscholen tot leraar.

Ze kunnen hierdoor de opleidingen sneller afronden, waardoor ze eerder voor de klas staan. "Juist in coronatijd is dit een heel belangrijke stap", zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen tegen De Telegraaf.

Limmen noemt de flexibilisering een noodzakelijk impuls voor de lerarenopleidingen. Volgens de laatste cijfers dreigt er in 2027 een tekort aan 11.000 leraren in het primair onderwijs, terwijl er in het voortgezet onderwijs de komende jaren 1700 onderwijzers te weinig zijn. Vooral in de grote steden is het een steeds groter wordend probleem. „Juist daarom willen we het vak aantrekkelijker maken voor zijinstromers, die hun werk in een andere sector willen verruilen voor het onderwijs."


Door: ANP | Foto: ANP