Marijnissen (SP): aandeelhouders pas op, dit is nog maar het begin

23 September 2023, 19:12 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Aandeelhouders en banken moeten zich zorgen gaan maken in aanloop naar de verkiezingen, zegt SP-leider Lillian Marijnissen. De Tweede Kamer heeft bij de Algemene Politieke Beschouwingen een koopkrachtpakket aangenomen dat grotendeels wordt betaald uit lastenverhogingen voor bedrijven, banken en beleggers. Als de SP groot wordt bij de verkiezingen van 22 november, belooft Marijnissen nog meer rekeningen neer te leggen bij het bedrijfsleven.

Voor een volle congreszaal in Arnhem wijst de SP-leider naar de voorpagina van Het Financieele Dagblad van vrijdag over het koopkrachtpakket. "VNO-NCW (ondernemersorganisatie, red.) vindt het levensgevaarlijke plannen dat het minimumloon een beetje omhoog gaat en dat aandeelhouders en banken daarvoor gaan betalen. Levensgevaarlijk jongens!", zegt Marijnissen ironisch. In het Musis Sacrum in Arnhem klinkt gejoel. "Beste aandeelhouders, dit is nog maar het begin."

De politica belooft "nog meer slechtnieuwskoppen" voor het bedrijfsleven. "Wat dacht je van: huisjesmelkers hysterisch omdat ze geen winst meer mogen maken op huurwoningen?"

170 pagina's

Na haar toespraak licht Marijnissen toe dat ze net als VNO-NCW verwacht dat bedrijven uit Nederland vertrekken als ze meer belasting moeten betalen en de regels strenger worden. "We leven gewoon in het kapitalisme", zegt de politica, om daar aan toe te voegen dat winst op de korte termijn altijd vooropstaat bij bedrijven. Ze denkt dat te veranderen door bedrijven te "democratiseren" door werknemers de helft van de commissarissen te laten kiezen. Dan zullen bedrijven niet vertrekken, is haar verwachting.

Na uren vergaderen over bijna 170 pagina's aan - veelal kleine - wijzigingsvoorstellen hebben de leden ingestemd met het verkiezingsprogramma. Ook de kandidatenlijst is goedgekeurd door het congres, zonder veranderingen. Na Marijnissen staan Kamerleden Sandra Beckerman en Bart van Kent op plek twee en drie.

 


Door: ANP