mainImage

Meer drukte op eerste hulp door afschalen poliklinische zorg

26 oktober 2020, 12:09 uur
Landelijk

De Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) waarschuwt dat ziekenhuizen de poliklinische zorg niet verder moeten afschalen, ondanks het groeiend aantal coronapatiënten. Volgens de koepelorganisatie leidt een slechtere behandeling van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en nierfalen tot meer complicaties. Daardoor komen er nog meer patiënten op de Spoedeisende Hulp.

Daarbij is het doorgaan van de poliklinische zorg "van essentieel belang" om de urgentie van de klachten van een patiënt te kunnen bepalen.

De NIV wijst erop dat tijdens de eerste golf van coronabesmettingen veel patiënten wegbleven uit het ziekenhuis, waardoor ziektebeelden gemist of te laat ontdekt werden. "Er bestaat een reële kans dat we niet alle patiënten met onder meer kanker, stollingsstoornissen, immuunstoornissen en nierfalen op tijd zien, waardoor wij te laat de behandeling in kunnen zetten. Dit kan leiden tot blijvende orgaanschade die we hadden kunnen voorkomen, of in het ergste geval onnodig overlijden", aldus de internistenvereniging.


Door: ANP | Foto: ANP