De ruim driehonderd gemeenten in Nederland verwachten dit jaar opnieuw meer geld op te halen met heffingen die bewoners of bezoekers moeten betalen. Hieronder vallen onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), kosten voor het ophalen van afval, parkeergelden en toeristenbelasting. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwachten de gemeenten gezamenlijk 14,5 miljard euro te innen. Dat is zo'n 8 procent meer dan in 2024.
De ozb, afvalstoffenheffing, rioolheffing en parkeergelden leveren gemeenten het meest op: ruim tachtig procent van de heffingsinkomsten komt uit deze posten.
De gemeenten verwachten dit jaar bijna 9 procent meer op te halen uit de ozb. Wel verschilt deze ontwikkeling sterk per gemeente. Van de vier grootste gemeenten stijgen de begrote ozb-opbrengsten in Amsterdam met 32 procent verreweg het meest, gevolgd door Utrecht (19 procent). De stijging in Amsterdam komt doordat de tarieven flink zijn verhoogd. In Rotterdam en Den Haag stijgen de opbrengsten uit de ozb minder hard dan gemiddeld.
Ook parkeergelden leveren de gemeentekassen dit jaar opnieuw meer op. Dit komt vooral door Amsterdam, dat dit jaar 42 miljoen euro meer verwacht op te halen uit parkeergelden. Daarna volgen Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Breda. Volgens het CBS komt dit doordat gemeenten de tarieven verhogen en op steeds meer plekken betaald parkeren wordt ingevoerd. Gemeenten mogen zelf bepalen waar ze geld aan uitgeven dat binnenkomt door de ozb en betaald parkeren. Bij de opbrengsten uit de afvalstoffenheffing en rioolheffing is dat niet zo.
Het CBS analyseerde voor dit onderzoek de begrotingen van de gemeenten en de cijfers gaan dus over de totaalbedragen die ze verwachten op te halen. Later dit jaar publiceren onderzoekscentrum COELO van de Rijksuniversiteit Groningen en Vereniging Eigen Huis ook cijfers over de bedragen die burgers daadwerkelijk moeten betalen
Door: ANP