'Militairen betaalden te veel voor pensioen'

29 October 2020, 08:27 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Zeven (oud-)militairen stappen naar de rechter omdat ze veel te veel pensioenpremie zouden hebben betaald. Volgens hen loopt de financiële schade in de tienduizenden euro’s per persoon. Ook bij andere militairen is volgens hun advocaat jarenlang te veel premie geïnd, schrijft De Telegraaf.

De zaak dient donderdag voor de rechtbank in Den Haag. Het gaat om een premieopslag die militairen van 2004 tot en met 2018 hebben betaald. De zeven oud-militairen vechten die opslag aan, omdat die niet goed zou zijn berekend.

In 2004 is de pensioenregeling van ambtenarenpensioenfonds ABP veranderd. Sindsdien werd de hoogte van het pensioen niet meer bepaald op basis van het laatste verdiende loon, maar op basis van het gemiddelde salaris. Deze wijziging hebben talloze fondsen doorgevoerd om de pensioenen betaalbaar te houden. Militairen behielden echter hun zogeheten eindloonregeling. De meerkosten zouden dan door Defensie in rekening worden gebracht bij de werknemers.

Paul Eijkelenkamp, voormalig hoofd Begrotingszaken van het Commando Landstrijdkrachten, ontdekte echter dat het pensioen voor defensiepersoneel helemaal niet duurder was, terwijl er toch via een opslag een hogere premie werd gevraagd.


Door: ANP