Voor het islamitische Offerfeest zijn dit jaar beduidend minder dieren geslacht dan vorig jaar: het waren er volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) circa 37.000, ruim een vijfde minder dan in 2020. Inspecteurs ontdekten op twee plekken dat illegaal dieren waren geslacht. Over het algemeen zijn de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid "goed nageleefd", concludeert de autoriteit.
Beide illegale slachterijen waren in Gelderland, maar waar precies vermeldt de NVWA niet. Een ervan was op een boerderij, maar ook achter een woonhuis ergens in de provincie waren illegaal schapen geslacht. Zes schapen waren al geslacht op het moment dat de NVWA-inspecteurs samen met de politie een kijkje gingen nemen, twee schapen die nog leefden zijn overgedragen aan Comité Dierennoodhulp.
Inspecteurs legden in enkele slachterijen het werk tijdelijk stil omdat niet hygiënisch genoeg werd gewerkt, of omdat er op dat moment "geen gekwalificeerd personeel aanwezig was dat onbedwelmd mocht slachten".
Het Offerfeest (Eid al-Adha) is een van de belangrijkste feesten voor moslims. Tijdens het feest wordt herdacht dat de profeet Ibrahim (Abraham) volgens de Koran bereid was zijn eigen zoon te doden omdat Allah dat van hem verlangde. Uiteindelijk bleek het vooral te draaien om zijn toewijding. Toen Ibrahim de bereidheid had getoond naar Allah te luisteren, mocht zijn zoon toch blijven leven en slachtte Ibrahim een ram.
Tijdens het feest worden in Nederland vooral schapen geslacht. De meerderheid is tegenwoordig bedwelmd. In 2019 werd nog maar 23 procent bedwelmd. Onbedwelmd slachten is wel toegestaan. "Dierenartsen van de NVWA en hun officiële assistenten zijn tijdens het onbedwelmd slachten permanent aanwezig om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd en de dieren niet onnodig lijden", legt de autoriteit uit.
Door: ANP