De Jonge over versoepelingen: 'onverantwoord'

5 March 2021, 10:57 uur
Landelijk
mainImage
ANP

"Een lichtpuntje", zo noemt minister Tamara van Ark (Medische Zorg) de nieuwste sterftecijfers van het CBS. Het aantal sterfgevallen lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Ook coronaminister Hugo de Jonge vindt dat "ongelofelijk mooi nieuws". Toch is verder versoepelen van de maatregelen volgens hem op dit moment "onverantwoord".

Onder de groepen ouderen die al zijn gevaccineerd daalt het aantal sterfgevallen en besmettingen heel snel, aldus De Jonge. Maar nu verder versoepelen gaat volgens hem niet. "Dan liggen de ziekenhuizen binnen no-time weer vol, niet met de oudste ouderen maar wel met de rest van Nederland." Want ook jongere mensen kunnen heel ziek worden van het virus, zegt De Jonge en die zijn nog lang niet allemaal gevaccineerd.

Zowel bij 80-plussers als bijvoorbeeld verpleeghuisbewoners is het aantal sterfgevallen nu lager dan normaal. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder al dat het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners daalt en ziet dat als een effect van de vaccinatiecampagne. Ook 70-plussers werden de afgelopen week minder positief getest op het virus.

Ondanks de lagere sterftecijfers neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toe, zegt ook Van Ark. Ook stijgt het aantal gevallen van de "Britse virusvariant", die veel besmettelijker is. Al die verschillende cijfers moeten tegen elkaar worden afgewogen, aldus de minister. "We snakken naar meer versoepelingen, maar we moeten kijken wat er kan. Het is nu nog te vroeg om daar op vooruit te lopen."

Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat mensen niet moeten rekenen op een verdere opening van de samenleving op de korte termijn. Hij heeft vrijdag weer een gesprek met de horeca. De minister wil "serieus" praten om tot een "goed perspectief" voor de sector te komen.

Het kabinet spreekt zaterdag op het Catshuis met deskundigen over de coronamaatregelen. Maandag komt er dan een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister De Jonge. Rutte zei eerder deze week ook al somber te zijn over verruimingen.


Door: ANP