Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken gelooft niet dat de klimaatdoelen dichterbij komen als het kabinet meer regels oplegt aan het bedrijfsleven, en de industrie in het bijzonder. "Want die bedrijven zullen vertrekken." Het kabinet heeft een "goed pad" ingeslagen, zegt de bewindsvrouw. Naast bestaande regels en subsidies is een onderdeel daarvan onder meer de afspraken die het kabinet wil maken met individuele grote vervuilers.
De minister stond woensdagavond tegenover een uiterst kritische linkse oppositie. De groene partijen vinden de 'maatwerkafspraken' met grote spelers in de industrie (groene industriepolitiek genoemd) te vrijblijvend. "Er is meer nodig", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "En dat is normering, anders gaat er alleen maar veel belastinggeld naar grote bedrijven." Ook PvdD-Kamerlid Lammert van Raan wil dat er afdwingbare doelen worden verbonden aan de afspraken met individuele bedrijven. Renske Leijten van de SP noemt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat "een flappentap".
Het kabinet wordt het misschien wel nooit eens met GroenLinks, zei Adriaansens op de kritiek van Kröger. "Want u denkt dat het wel kan met normeren. In mijn beleving hebben we het goede pad te pakken." De minister benadrukt dat het bedrijfsleven het al zwaar heeft met de stikstofbeperkingen (waardoor bedrijven sommige groene ingrepen moeten uitstellen) en de hoge energieprijzen. "Als wij blijven drukken en pushen, hebben we over een aantal jaren geen industrie meer. En dan hebben we ook geen goed verdienvermogen meer in Nederland, en dan kunnen we die transitie niet eens door", aldus de VVD-bewindsvrouw.
Later zei Adriaansens wel "alles in het werk" te willen stellen om de klimaatdoelen te halen. Het kabinet haalt die doelen waarschijnlijk niet met de bestaande maatregelen, dus wordt onderzocht wat er verder moet worden gedaan om genoeg CO2 te verminderen. In het coalitieakkoord heeft het kabinet gezegd de uitstoot van CO2 in 2030 met 60 procent te verminderen ten opzichte van 1990. "Als uit rapportages blijkt dat we meer moeten doen, moeten we opnieuw kijken wat nodig is."
De enorme hoeveelheid CO2 die landen uitstoten zorgt ervoor dat de aarde opwarmt, met extreme weersomstandigheden en problemen voor de biodiversiteit tot gevolg. Wereldleiders zeggen de opwarming van de aarde het liefst te willen beperken tot 1,5 graad, en anders maximaal 2 graden. Volgens de Verenigde Naties zal de aarde zo'n 2,5 graden opwarmen als alle landen zich aan hun bestaande klimaatbeloftes houden.
Door: ANP