MIVD zag vorig jaar eerste Russische sabotage-aanval in Nederland

22 April 2025, 10:45 uur
Landelijk
mainImage
Pixabay

Russische hackers hebben vorig jaar een publieksvoorziening in Nederland aangevallen, meldt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) dinsdag in haar jaarverslag. "Dit was zover bekend de eerste sabotage-aanval in Nederland, maar die heeft niet geleid tot schade", aldus de dienst.

De aanval was gericht tegen het digitale besturingssysteem van de voorziening. Het aantal cyberacties van Russische diensten en aan de Russische staat gelieerde hackgroepen neemt volgens de MIVD toe. Zij nemen daarbij ook steeds meer risico's. De MIVD wil niet specifieker op de doelen ingaan.

Ook probeerden Russen toegang te krijgen tot vitale infrastructuur (dat zijn zaken als elektriciteit, toegang tot internet en watervoorziening) in Nederland. Die operatie is uiteindelijk niet gelukt omdat de Russen geen toegang kregen tot het netwerk, staat in het jaarverslag.

'Oekraïne'

Verder waren er Russische cyberaanvallen op openbaar vervoersbedrijven en op websites van politieke partijen. Dat gebeurde "in een poging het Nederlanders moeilijk te maken hun stem uit te brengen tijdens de Europese verkiezingen".

De MIVD waarschuwt al jaren voor Russische spionage. "De diensten zien de Russische dreiging tegen Europa, ook na een eventuele afloop van de oorlog met Oekraïne, niet afnemen maar toenemen", schrijft viceadmiraal Peter Reesink, de directeur van de MIVD.

China

Nederland is interessant voor de Russen onder meer omdat hier veel internationale organisaties zijn gevestigd, vanwege de steun aan Oekraïne, de hightechsector, de haven van Rotterdam en het feit dat Nederland een informatieknooppunt is. Zo brengen de Russen de onderzeese infrastructuur in beeld. Dat duidt "op spionage en voorbereidingshandelingen voor verstoringen en sabotage".

Ook voor China is Nederland een belangrijk doelwit voor (cyber)spionage. "In 2024 voerden Chinese cybereenheden opnieuw operaties uit tegen Nederland en bondgenoten in de EU en NAVO". Vorig jaar kwam naar buiten dat Chinese spionagesoftware was aangetroffen op een computersysteem van het ministerie van Defensie. Omdat het systeem los stond van het netwerk van Defensie leidde de malware niet tot schade, aldus het ministerie.
 

 


Door: ANP