Moskeeën: geweld betreurenswaardig, politiek en media selectief

9 November 2024, 18:02 uur
Landelijk
mainImage

Het geweld en de verstoring van de openbare orde in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag zijn betreurenswaardig. Dat stelt de K7, het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, zaterdag in een verklaring. Tegelijkertijd ziet de organisatie "een selectieve houding bij politiek en media".

Volgens de koepel leidde de agressie door en tegen de aanhangers van de Israëlische voetbalclub Maccabi Tel Aviv tot veel onrust en zet die aan tot verdere polarisatie. Wel vindt de K7 dat de ongeregeldheden niet los kunnen worden gezien van een reeks incidenten die hieraan voorafgingen.

"Zo waren er meldingen van Israëlische supporters die provocerende uitlatingen deden zoals 'Laat de IDF winnen, fuck de Arabieren, fuck Palestina'. En in de metro zongen supporters 'Er zijn geen scholen meer in Gaza, alle kinderen zijn dood. Olé, olé, olé'. Ook werden er onder luid gejuich Palestijnse vlaggen van gevels gerukt en in brand gestoken", stelt de organisatie.

Daarnaast, stelt de koepel, werden taxi's vernield en vielen Israëlische supporters een chauffeur fysiek aan. "Ook werden banners getoond die soldaten verheerlijken die betrokken waren bij recente militaire acties in Gaza. Een minuut stilte voor de slachtoffers van de overstroming in Spanje (dat kritisch is op Israël) werd tot slot verstoord door gefluit en geroep van de aanhangers van Maccabi Tel Aviv."

De K7 vindt verder dat de komst van de voetbalclub uit Tel Aviv "per definitie politiek is" omdat de club voorstander zou zijn van de oorlog tegen de Palestijnen in Gaza. "Velen ervaren hierdoor opnieuw de dubbele maat in politiek en media. Vanwege de oorlog in Oekraïne is Russische deelname aan het Songfestival immers geschrapt en zijn Russische voetbalclubs uitgesloten van Europees voetbal. Israëlische clubs zijn echter welkom en doen met alles mee. Ondanks de genocide in Gaza waar Israël voor terechtstaat bij het ICJ."

De koepel vraagt om "kalmte, evenwichtige berichtgeving" en aan de politiek "om de veiligheid van alle groepen in onze samenleving te waarborgen."


Door: ANP