Nacht Tegen Seksueel Geweld levert ruim 104.000 euro op

21 April 2024, 09:52 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Bijna vijfhonderd deelnemers zijn in de nacht van zaterdag op zondag begonnen aan een 20 kilometer lange wandeling door Amsterdam in het kader van de Nacht Tegen Seksueel Geweld. Met de sponsorloop haalden de deelnemers ruim 104.000 euro op, laat directeur Garance Reus-Deelder van organisator Plan International bij de start van de wandeling rond middernacht weten.

Daarmee is het streefbedrag van 100.000 euro gehaald. Bovendien kan er volgens Reus-Deelder gedurende de nacht nog wat extra geld "binnendruppelen".

Met de nachtelijke wandeling vraagt Plan International aandacht voor seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen wereldwijd. Mondiaal krijgt één op de drie vrouwen te maken met seksueel geweld, stelt Plan International. In Nederland heeft 83 procent van de Nederlandse meisjes volgens de organisatie weleens ongewenst seksueel gedrag in de openbare ruimte ervaren.

De tweede editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld ging om middernacht van start bij muziekpodium The Other Side in de Houthavens in Amsterdam. Zij leidt de deelnemers vervolgens langs het IJ, het Museumplein, de Wallen, het Vondelpark, de Westerkerk en het Haarlemmerplein. De verwachting is dat de eerste deelnemers de wandeling rond 04.30 uur hebben voltooid. Tegen 07.00 uur zal iedereen de finish waarschijnlijk wel hebben gepasseerd.

Volgens Plan International-directeur Reus-Deelder was de stemming onder de deelnemers al voor de start van de wandeling enorm goed. "Er doen ook veel mensen mee die zelf seksuele intimidatie hebben meegemaakt", legt zij uit. "Er heerst een enorm gevoel van bondgenootschap."

Het geld dat deelnemers tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld ophalen, besteedt Plan International aan het Safer Cities for Girls-programma, waarmee de organisatie "samen met meisjes en jonge vrouwen in steden wereldwijd" werkt aan veiligere wijken. Bijvoorbeeld door gevaarlijke plekken te identificeren en die veiliger te maken, en door voorlichting te geven.
 

 


Door: ANP