De Nationale Parken vinden dat het kabinet "alle grenzen van redelijkheid en fatsoen overschrijdt" door de financiële bijdrage vrijwel volledig in te trekken. De 21 gebieden die de status van Nationaal Park hebben, zouden tot en met 2030 ongeveer 6 miljoen euro per jaar krijgen. In de vorige maand vastgestelde voorjaarsnota hebben de coalitiepartijen dat bedrag echter grotendeels geschrapt.
De Nationale Parken vinden dat het kabinet hen "laat vallen". Ze roepen de Eerste en Tweede Kamer op om de voorgestelde bezuiniging, die volgens hen optelt tot bijna 24 miljoen euro, terug te draaien. "Anders valt de structurele financiering voor de parken weg. En dat betekent nogal iets", aldus een woordvoerster. "De Nationale Parken hebben dan geen middelen meer voor educatie en communicatie, maar ook niet voor voorzieningen, bezoekersmanagement en vrijwilligersbeleid. De verbinding met de samenleving valt weg."
Volgens de woordvoerster zijn de parken voor hun inkomsten vooral afhankelijk van het Rijk. "Sommige provincies leveren ook een financiële bijdrage, maar dat verschilt per park. Daarom was iedereen juist blij met deze structurele inkomsten."
Nog geen maand geleden ondertekenden de parken met het Rijk, provincies en gemeenten een manifest, waarmee ze zich achter de doelen uit het in 2023 opgestelde beleidsprogramma Nationale Parken 2024-2030 scharen. Daarmee wordt onder meer een "kwaliteitsslag" in de parken beoogd. "Gezien het doorlopen proces was de schok dan ook groot toen bleek dat het benodigde geld hiervoor wegvalt."
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) spreekt van "ombuigingen" in de begroting. "Het kabinet staat voor opgaves en werkt aan een leefomgeving waar natuur en economische ontwikkeling elkaar versterken. Daarbij wordt ingezet op verbetering van de natuur waar dat het hardst nodig is. De Nationale Parken hebben daarbij voor dit kabinet nu minder prioriteit", aldus een LVVN-woordvoerster. "We werken op verschillende manieren aan het verbeteren van natuur en biodiversiteit. Het kabinet wil tegelijkertijd de samenhang met andere maatschappelijke opgaven bewaken, zoals voedselzekerheid, woningbouw, defensie en energietransitie."
Door: ANP