Nederlanders eten 'historisch weinig' vlees; rundvlees is te duur

4 October 2023, 07:47 uur
Landelijk
mainImage
ANP

In 2022 aten Nederlanders een halve kilo minder vlees dan het jaar daarvoor. Dat lijkt vooral door inflatie te komen: duurder kippen- en rundvlees laat men vaker liggen, goedkope varkenslappen belanden nog wel op het bord. Dat schrijft Trouw.

Eten Nederlanders 'historisch weinig' vlees of slechts ietsje minder? Allebei zijn waar. In 2022 aten Nederlanders gemiddeld 37,5 kilo vlees per persoon, blijkt uit onderzoek dat Wageningen University & Research jaarlijks doet in opdracht van Wakker Dier. Dat is inderdaad het laagste cijfer sinds de metingen in 2005 begonnen. Maar kijk je naar de grafiek van de afgelopen 18 jaar, dan oogt die vooral stabiel. Nederlanders aten vorig jaar gemiddeld slechts een halve kilo minder vlees per persoon dan in 2021, en dat lijkt vooral door dure boodschappen te komen.

Vanwege die hoge inflatie had WUR-onderzoeker Hans Dagevos, die de vleesmonitor al jarenlang uitvoert, voor 2022 eigenlijk een grotere daling verwacht. Vlees werd gemiddeld namelijk zo'n 17 procent duurder. "Eerder onderzoek naar consumentengedrag laat zien dat als vlees zo'n twintig procent duurder wordt, dat de vraag dan echt begint te dalen." Een halve kilo minder per persoon per jaar - een daling van dik één procent - is in dat opzicht vrij weinig.

 


Door: ANP