Nederlandse gemeenten overtreden massaal de wet door hun gemeenteraad achter gesloten deuren te informeren. Naast openbare raads- en commissievergaderingen onderhouden ze een achterkamertjescultuur, omdat het prettig voelt ook 'buiten het oog van de camera’ te praten. "Even geen priemende ogen van de burgers."
Voor de overheid gelden strenge regels met betrekking tot openbaarheid. Alles is 'openbaar tenzij', is het uitgangspunt. Uit onderzoek van de Stentor - waaraan 227 van de 342 Nederlandse gemeenten meewerkten - blijkt echter dat bijna de helft geregeld zonder legitieme reden achter gesloten deuren vergadert.
"De overheid is ontzettend geheimzinnig aan het worden. Hoewel transparantie formeel hoogtij viert, staat de praktijk daar haaks op", zegt Michiel de Vries, professor bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Dát er gemeenten zijn die ten onrechte de deuren dichtgooien, verbaast hem niet. Wel dat het zo massaal gebeurt. Dat druist in tegen de geest van de Gemeentewet, zegt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. "Openbaarheid van bestuur is een zeer belangrijk fundament van de democratische rechtsstaat."
Door: ANP