Dagblad010 | Nederlandse vrouw start monitoren bloeddruk vaak te laat
mainImage

Nederlandse vrouw start monitoren bloeddruk vaak te laat

14 april 2021, 15:35 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Het monitoren van onze gezondheid is booming business in Zuid-Holland, maar toch blijft het meten van bloeddruk achter. Dat blijkt uit onderzoek van Etos onder ruim 3000 Nederlandse vrouwen. 94% van vrouwelijk Nederland weet dat een hoge bloeddruk het risico op hartfalen, een beroerte of hartinfarct verhoogt. Toch geeft meer dan de helft van de vrouwen tussen de 40 en 59 jaar aan nooit hun bloeddruk te meten. “Het meten van je bloeddruk moet eigenlijk voor vrouwen vanaf 40 jaar routine zijn” zegt hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen Hester den Ruijter (UMC Utrecht). “Fantastisch dat 80% van de vrouwen aangeeft dat ze op regelmatige basis bezig zijn met hun gezondheid, inzicht in je eigen bloeddruk door hoort daar zeker ook bij.”
 
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen in Nederland. 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 heeft een hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het is dan ook opmerkelijk dat uit het onderzoek blijkt dat 2 op de 3 vrouwen waarbij hart- en vaatziekten in de familie voorkomen hun bloeddruk nooit thuis meet. Een hoge bloeddruk heb je meestal niet in de gaten. Ook als je gezond eet en veel sport kun je een te hoge bloeddruk hebben. Het is daarom belangrijk om vanaf 40 jaarlijks bloeddruk te meten.
 
Extra aandacht 
 
Sandra Driessen van Etos Rotterdam: “We krijgen we wekelijks veel vragen over wat een gezonde bloeddruk precies is. Daardoor had ik al het vermoeden dat er nog veel onduidelijkheid heerst rondom bloeddruk meten. Ik hoop dat we met deze campagne bereiken dat meer inwoners van en daarbuiten regelmatig thuis hun bloeddruk gaan meten. Zeker nu ik weet dat je een hoge bloeddruk meestal niet door hebt. Bloeddruk meten wordt nog te vaak vergeten!” aldus Sandra Driessen van Etos Rotterdam.

Kennis bloeddruk in Zuid-Holland beperkt
 
Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat de parate kennis over bloeddruk gering is. Stellingen als “Bloeddruk betekent dat je hart sneller klopt” en “Een gezonde bloeddruk is bij vrouwen anders dan bij mannen” werden door respectievelijk 56% en 69% niet correct beantwoord. 72% van de ondervraagden denkt dat een hoge bloeddruk klachten geeft, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Hierdoor kunnen je bloedvaten en je hart ongemerkt beschadigen door langdurige hoge druk.
 
Woldy Stam (Opleidingen Etos): “De medewerkers in de winkel zijn onze oren en ogen. Sinds de coronapandemie zien zij dat klanten bewuster bezig zijn met hun gezondheid. Er worden meer vragen gesteld over bloeddruk en wat je zelf kunt doen om gezond te blijven. Hierdoor kwamen we tot de conclusie dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om een gezonde bloeddruk. De huidige campagne nodigt hopelijk meer Nederlanders uit om op een laagdrempelige manier hun vragen over gezond leven te stellen bij Etos. In al onze winkels is altijd een gediplomeerde (assistent) drogist aanwezig om klanten van deskundig advies te voorzien."

Gezondheid meten populair
 
80% van de ondervraagden meet wekelijks tenminste één gezondheidsindicator. Denk hierbij aan stappen tellen, het aantal minuten dat intensieve beweging, hartslag, calorieverbranding of slaapkwaliteit. De corona-pandemie heeft ook invloed op hoe Nederlandse vrouwen naar hun eigen gezondheid en die van hun naasten kijken. Bijna 30% geeft aan sinds de start van de pandemie meer interesse te hebben in het monitoren van gezondheid.
- 50% van alle vrouwen meet dagelijks haar gezondheid via een smartphone.
- 64% houdt wekelijks sportieve activiteiten als hardlopen, zwemmen of fietsen bij. 50% weegt zich elke week. 50% meet wekelijks stappen en 41% monitort minimaal een keer per week slaap.
- 53% van de vrouwen heeft het gevoel dat het behalen van gestelde doelen zoals 10.000 stappen een positief en motiverend effect hebben.
Lees het volledige onderzoeksrapport
 
Etos hart voor hart:

Etos zet zich in de week van 12 tot 19 april 2021 in om meer bewustwording te creëren voor het belang van bloeddruk meten. De winkelvloer en website wordt ingezet om kennis over bloeddruk toegankelijker te maken. Meer informatie vind je op www.etos.nl/hartvoorhart 
 


Foto: Ingezonden